Harapd a levegőt, érezd az életet!

Oravecz Imre: Ondrok gödre - könyvajánló és Kiadói rukk

"Parasztnak születni kell, azt tartották a régiek. Légvétele első pillanatától kezdve látnia, hallania, tapintania, szagolnia kell, ami rá vár. Beleszoknia, belenőnie, hozzáformálódnia, hozzákeményednie ... Ha ... valaki kívülálló ... rákényszerült, hogy a földet túrja ... sosem lett igazán az. ... a munkája, a munkához való viszonya, hozzáállása ... sosem volt olyan, mint a született földművesé. Látni lehetett rajta, hogy végzője idegen ... hogy nagyol, nem figyel a részletekre, nincs áttekintése, nem látja az összefüggéseket, hogy nem úgy tudatos, hogy egyúttal ösztönös is, hogy nincs a vérében."

748796f.gifSzívtál már valaha igazi, hamisítatlan vidéki levegőt?

Nem, nem arra gondolok, amely hely vidéknek számít ugyan, de akkora rajta az átmenő forgalom, hogy percekig várhat az ember az út másik oldalára átmenés lehetőségére, nem, nem! Olyan tájra gondolok, mint amilyennek a leírásával kezdi Oravecz Imre nagy ívű családregényét, A rög gyermekei sorozatának első könyvét, az Ondrok gödrét.

oraveczaegon1.jpg

A szerző, Oravecz Imre

Mátra-alján, Tarna-völgyében játszódik a történet, egy fiókvölgyben, amelyben fekvő kis falut Szajlának nevezték el az ott lakó emberek. Itt bizony harapni lehet a levegőt! Erdő, mező, hegyoldal, legelő, szántóföldek, minden, mi az ember szemének kedves. Lehet gombászni, patakokban fürödni, sőt, a patak gyakran a tulajdonos telkének részét, vagy határát képezi.

El tudod képzelni?

kep.jpg

Szajla-völgy napjainkban

Még nem történt meg az első világháború, a XIX. század második felében járunk. Árvai Jánossal indul a történet, aki özvegy apjával és feleségével él módos parasztemberként ebben a faluban. Nyomon követhetjük, hogyan emelkedik családfővé, apává, milyen erényei vannak, milyen hibákat követ el, amelyek nemzedékek életére lesznek majd kihatással. János igyekvő, szorgalmas ember, megáldva, netán megverve némi műszaki érzékkel, amit kihasználva kezd el a polgárosodás útjára lépni. Mindig jobbra, mindig többre törekedik, ha elbukik is, a több lábon állás miatt sosem szegényedik el annyira, hogy ne tudná újra kezdeni, de még inkább folytatni a család életét, amelyért egy személyben érzi magát felelősnek.

Ebbe a világba születik bele Árvai István, János első gyermeke. Ő a regény központi figurája, a kötet végén István útját fogjuk nyomon követni, a családtagok pedig csak érintőlegesen kerülnek képbe.

Ízes magyarsággal, alapos felkészültséggel ír Oravecz Imre a paraszti lét mindennapjairól: a könyv által ott vagy aratáskor, lóitatáskor, tengeri töréskor, szénahordáskor az Árvai-haddal. Részese vagy szerelmeiknek, haláluknak, háborúságaiknak, botor húzásaiknak. Átéled velük a hagyományok tiltófáit, súrlódsz generációk együttélésének konfliktusaiban, sajnálod őket gőgjükben, vagy elesettségükben. Megérted, honnan származik a hol óvatos, hol kíméletlen irgalmatlanság, amellyel kegyetlen aprólékossággal igazgatják a napok történéseit: nem lehet másképpen egyben tartani a nagycsaládot, a földeket és a gazdaságot. Demokrácia csírájában elfelejthető ilyen helyen, és ha nem egyfelé húznak a lovak, akkor inkább ki kell fogni őket szekér elől.

Megtudhatod még, ha elolvasod a regényt, hogy: 748796f.gif

- ki számít férfinak ebben a világban.
- milyen az asszonyok, lányok élete a falun belül, hol a helyük a nagycsaládban, milyen mindennapos feladataik vannak, mi engedhető meg egy erényes hajadonnak a hagyományok figyelembe vételével, és mi nem.
- ki irányítja a napok hol lassan, hol rohanva vágtató iramát ebben a korban, ebben a kis faluban.
- milyen lehetőségek adódtak kitörésre a falu népének.
- hogyan mulat egy XIX. századi falusi ember.
- belekóstolhatsz a földön gazdálkodó emberek függésébe - széltől, hótól, fagytól, aszálytól. Mindig várnak valamire, esőre, napsütésre, vagy éppen az eső elállására, a napsütés mérséklődésére. Ami éppen van, az általában sosem jó, vagy túl kevés, vagy túl sok.
- hol a helye a politikának egy ilyen közösségben.
- hogyan alakul át a falu infrastruktúrája, társadalmi szerkezete az iparosodás kiváltotta polgárosodással.

A kötetet a Magvető Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amely lehetőséget itt is köszönjük.

A regény nem először jelenik meg, már 2007-ben kiadta a Jelenkor Kiadó, majd 2013-ban ismét. Olyan sikere volt, hogy 2014-ben már csak itt-ott lehetett megszerezni, rá egy évre pedig csak kéz alól. Ezt az igényt ismerte fel a Magvető Kiadó, amikor ismételten megjelentette a művet, feltételezésem szerint azzal a szándékkal, hogy a kereskedelmi forgalomban szintén nem kapható folytatást, a Kaliforniai fürjet is kiadja, a még kiadót nem látott, vadonatúj harmadik résszel együtt.

Úgy legyen!

Most a tiéd lehet ez a könyv INGYEN! Kattints a lenti képre.

odrok_godre.jpg




 

 

 

 A képek forrásai megtalálhatók a hivatkozásokra kattintva: itt, itt és itt.