A nyár könyves befutói! Nagy nyári szemezgető az olvasmányaimból

A nyári olvasmányaim között szerencsére szép számmal akadtak olyan könyvek, amelyeket bátran ajánlok elolvasásra. Igyekeztem úgy válogatni, hogy mindenki találjon az ízlésének megfelelőt a pszicho-thrillertől az ismeretterjesztő köteten át a gyerekkönyvekig.
Dolores Redondo: A láthatatlan őrző
                                                    
Izgalmas pszicho-thriller keverve a spanyol miszticizmussal, mindez lenyűgöző leírásokkal és helyszínekkel kiegészítve.

Bátran ajánlom mindazoknak, akik maguk is szeretnek együtt nyomozni a karakterekkel és nem bánják, ha nem mindig a legkíméletesebb leírásokkal találkoznak. Izgalmas volt a múlt és a jelen szörnyűségeinek megjelenítése és a csavaros végkifejlet. A műfaj rajongói minden bizonnyal igazi újszerű csemegével fognak találkozni, így pedig nem fogják megbánni azt sem, hogy belevágtak a NAVARRA trilógiába és ismeretséget kötöttek a Salazar családdal. 
Felkavaró, lenyűgöző és misztikus, emiatt nagyon várom, hogy elkezdhessem a második részt. 
Valcsicsák Zoltán: Álmomban Bhutánban ébredtem
                                                     
Valcsicsák Zoltán könyve inspiráló, színes és tartalmas. Megmutatja, hogy be lehet mutatni egy egészen kicsi, de ugyanakkor egzotikus országot olyan részletesen és szeretettel, hogy az olvasó úgy érezze, hogy muszáj a saját szemével is meggyőződni arról, hogy hogyan lehet valami ennyire szép és harmonikus, mint Bhután
Személy szerint szeretném felfedezni a hegyeket, meglátogatni a kolostorokat, szeretnék az ablakomból hófedte csúcsokat látni, szeretnék találkozni focizó szerzetesekkel és megkóstolni a vajas teát. 
Viszont addig, míg csak az álmodozás fázisában vagyunk nyugodtan próbáljunk ki egy-egy hagyományos bhutáni receptet, mert ebben is segítségünkre lesz a szerző. 
Aki pedig felkel a kanapéról és nekivág az ismeretlennek hasznos tanácsokat kaphat az utazásához is, amit nem árt megfogadni. 
Átfogó ismeretterjesztő könyv, melyet öröm volt olvasni és ezáltal a bakancslistámat is gyarapítani, hiszen ahogy a könyv bezárult a listám kibővült. 
Durica Katarina: Szlovákul szeretni
                                                        
Szerintem ez egy olyan regény, amelyet érdemes elolvasni akkor is ha egzotikus tájakra vágyunk és akkor is, ha a történelem egy szeletéből szeretnénk egy kis harapást. Akik megélték az 1980-as éveket azok számára emlékeket és érzéseket fog előcsalogatni a könyv, talán olyanokat is, melyeket már rég a tudatunk elzárt részén tárolunk. A fiatalabb generációnak pedig számos olyan történelmi érdekességet tartogat majd, amit érdemes megismerni, hiszen itt élünk a szomszédaink mellett, akikről mi magunk sem tudunk sok olyan tényt, amit ez a regény feltár.
A fekete kontinens egy kis sötét történelmi darabkáját is megismerjük, melyről talán eddig csak elvétve, vagy éppen egyáltalán nem is hallottunk. Az Afrikáról becsempészett történelmi adalékot is nagyon érdekesnek és szívbemarkolónak találtam, elszorult néha a torkom is.
A történelmi részektől pedig nem szabad megijedni, hiszen igazán olvasmányos formában tárul fel, belengi a könyvet, mint egy finom pókháló.
Akik félnek attól, hogy az írónő pusztán történelmi keretek között mozog, azokat megnyugtatom, hogy nem fognak ők sem csalódni, sőt rengeteg kellemes élmény vár rájuk is. A romantikus szál nem mindennapi és a végkifejlet is igazán formabontóra sikeredett, emellett pedig lesz még izgalom, mind Afrikában, mind pedig Európánba, hiszen Petra egy percet sem unatkozik és ezáltal mi olvasók is szárnyalunk a kontinensek között időben és térben egyaránt.
Emily St. John Mandel: Tizenegyes állomás
                                                          
Számomra letaglózó és elgondolkodtató regény volt. Nagyon elgondolkodtató a mondandója, hiszen meg kell becsülnünk minden egyes napot, mert nem tudjuk melyik lesz az a bizonyos utolsó. Nagyon örülök, hogy ezzel a regénnyel ismét kimozdultam a komfortzónámból és új kedvencet avattam egy olyan műfajban, ami eddig távol állt tőlem. 
El tudnám képzelni középiskolai kötelező olvasmányként is, annyira jól meg van írva a történet, hogy kevés helyen hibádzik, emellett kiváló jellemrajzok és világábrázolás teszi teljes egésszé a regényt. 
Ha negatívumot szeretnék említeni, akkor az csak és kizárólag a lezárás lehet, nekem ott maradt egy pici, de tényleg csak egészen pici hiányérzetem, nem volt meg a nagy "hűha, ez igen!" érzés, de maga a regény annyira hihető és kerek, hogy ettől még 98%-osként értékelném. 
                                                       
Beatrix Potter: Pecás Jeremiás kalandjai
Beatrix Potter gazdagon illusztrált mesekönyveit bármely korosztály számára jó szívvel tudom ajánlani. A legkisebbeket az egyszerű, rövid történetekkel lehet lekötni, amellett, hogy gyönyörű illusztrációkban gyönyörködhetnek, ezáltal akár tovább is gondolhatják a történtet. A kicsit nagyobbak, akik a betűk rejtelmeivel ismerkednek azért fogják szeretni ezeket a meséket, mert könnyen szerezhetnek vele sikerélményt és viszonylag hamar befejezhetnek egy-egy könyvet, ezzel ösztönözve önmagukat újabb olvasások felé.
Akkor sem kell félnünk, ha mi, felnőttek olvasunk fel, hiszen oly könnyed olvasmány, - amit varázslatos illusztráció kísér, ezt nem győzöm elégszer hangsúlyozni -, hogy könnyedén elmerülhetünk az illusztrációk  apró részleteiben, ami engem mindig is vonzott. 
Úgy gondolom, hogy ezek a kis mesék mindenkire hatással vannak egyszerűségük ellenére. Kellemes kikapcsolódás és esztétikai élmény.  Válogassatok bátran Beatrix Potter meséi közül, a szórakozás garantált és az erdő lakóin keresztül igazi élményekkel gazdagodik a család minden tagja.
Ellen DeGeneres: Szórakozol velem?!
                                            
A könyvet kortól (legyen inkább 15-101 éves korig), nemtől függetlenül ajánlom elolvasásra, minden napra adagolva tálalhatjuk a humort -akár a reggeli kávénk mellé-, amitől garantáltan jó kedvre fogunk derülni. A pozitív életszemlélet szintén garantált és azt hiszem manapság nem árt egy kis leckét vennünk belőle, megérteni ezáltal, hogy nem muszáj mindent komolyan venni. A fejezetek, mint megannyi apró mozaik, vagy éppen bon-bon, amit kibontasz és igazi meglepetés lesz, hogy trüffeles, mogyorós, vagy éppen fanyar citromos a töltelék. Könnyen és gyorsan olvasható, tekintettel arra, hogy az egyes fejezetek nem függenek össze, ami itt és most csak a könyv előnyére vált, mert bármikor letehető és amikor szükséges elővehető. 
Nekem remek könyvekkel telt a nyaram és a Tiétek?