Anyád valagát! Betojtál, ismerd be!

Ugljesa Sajtinac: Szerény ajándékok - könyvajánló és Kiadói rukk

3174110_3.jpg"Őszinteség, őszinteség! Gyökeresen kéne kiirtani! Nincs semmi köze ahhoz, ahogyan az ember él."
"...ha azt akarod, hogy valami  ... ne felejtődjön el, akkor szólj egy nőnek ... igaz, hogy ők nem tudják befogni a szájukat, de pont erről van szó. A hallgatás halál. A csönd gyötrelem."

A testvéred mindig a testvéred marad.
Egy testvért nem lehet lecserélni.
Mindegy, hol lakik, mindegy, hányszor találkoztok évente.
Mindegy, hogy ki nem állhattad gyerekkorodban, hogy idősebb, vagy fiatalabb tőled.
Mindegy, hogy egy ideje már megszakadt a kommunikáció közöttetek.
A tesó az tesó és kész.

Így van ez ebben a könyvben is.
Összeköti őket a család, az anya szelídsége, az apa látszólagos kérlelhetetlensége, a gyermekkor, a közösen elkövetett csínyek és a közösen elsírt könnyek. Nincs az a feleség, barátnő, férj, akivel az ember képes lenne arra a könnyed, tét nélküli dumálásra, mint a testvérével.

Báty csak az öccsének mondhatja sértődés veszélye nélkül, mint esetünkben a történetben: "Anyád picsáját! Beszartál, ismerd be!"

Ismerkedjünk meg a két főhőssel. Vukasin a fiatalabb, és a tíz évvel idősebb bátyja, Ziva írják egymásnak életük mindennapjairól az e-maileket, vidám részletességgel, kacagtató gúnyolódásokkal, kedves, vagy vaskos ugratásokkal.

sajtinac_0.jpg   A szerző, Ugljesa Sajtinac

Vukasin az Egyesült Államokba utazik egy három hetes meghívással. Drámaíró, és valami nincs vele rendben Szerbiában (ahol eddig mind a ketten éltek), mert a bátyja szerint "minden oké lesz, ahogy elhagyod a kibaszott hazád légterét". És valóban, remekül is érzi magát külhonban, olyannyira, hogy fontolóra veszi többek tanácsát: ne legyen hülye, itt a soha vissza nem térő alkalom, maradjon kinn az államokban.

Ziva Szerbiában marad, és éli mindennapjait, felnőttként is gyámkodva szülők, testvérek felett. Öccsével ellentétben utálja a kütyüket, még Skype-ja sincs, csak az e-mailekkel tett kivételt az öccse kedvéért. Viharos gyerekkor után jött a háború, aztán pedig a nincs parancsolta le őt az egyetemről. Jelenleg egy valamikori nagyváros kisvárosában tehergépkocsit vezet, és nagyon szeretne már szerelmes lenni, családot alapítani.

Az a két ember vált sűrű leveleket, akik személyes találkozásokkor már régóta kényszeredetten hallgattak, vagy figyeltek csak, és a békesség kedvéért semmit sem voltak képesek se kibeszélni, se megbeszélni. Írásban lehet, könnyebb? Mindenesetre most aztán leomlanak a gátak, és ugyanolyan közvetlenséggel nyílnak meg egymás előtt, mint valamikor régen. A téma adott, gyerekkor, felnőttkor, nemzedéki szakadékok, mentalitások különbsége, régen elejtett megjegyzésekre, kilesett, meglopott részletekre komplett magyarázatok adása, régi tüskék kihúzása, és nők, nők, nők.

Háttér: USA és Szerbia.
Kelet és nyugat.
A szerbek alig "pár perccel" vannak a háború után, általános nincstelenség, ínség, romok eltakarítása történik.
USA, Brodway, könnyű élet.

Kinn marad-e Vukasin, vagy hazajön?
Képes-e Ziva kiemelkedni a mindennapok mocsarából, és végre élni a saját életét?
Megérti-e a két testvér, hogy mindegy, ki mit csinál, és mikor, saját sorsukért mindegyikőjük személyesen felelős?

A kötetet a Kossuth Kiadócsoporthoz tartozó Noran Libro Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre, amelyet ez úton is köszönünk.

Most a tiéd lehet ez a könyv INGYEN! Kattints a lenti képre.

3174110_3.jpg





 

 

 

 









A szerző képének forrása: itt.