Megérem-e az estét? Kétséges, de tudom, hogy mindent meg fogok tenni érte.

Georg Klein: Haza helyett - könyvajánló és Kiadói rukk

Néhány napja olvashattatok Szilárd Leó tízparancsolata című esszéjéről, most legújabb kötetével ismertetlek meg titeket, a Haza helyett című önéletrajzi írásával. Közismert tény, hogy Georg Klein (Klein György) a rákos megbetegedések virológiai és immunológiai szempontú vizsgálatának nemzetközileg elismert tudósa, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, de mindemellett sikeres esszéíróként is megismerhette a világ.

eve.jpg

Eva és Georg Klein

De tudtad, hogy milyen hatással volt rá, amikor az újdonsült Nobel-díjas, Szent-Györgyi Albert előadásán részt vett 14 évesen? Vagy milyen volt 1944-ben Magyarországon jogi egyetemen tanulni? Hogyan érintette a numerus clausus, amely miatt zsidóként nem folytathatott orvosi tanulmányokat?

Te mit éreznél, amikor 19 évesen intellektuális fiatalból kitaszítottá válnál? Idézet egy volt osztálytársától kapott levélből:

„Nagyon örülök, hogy meg lesztek semmisítve még, az utolsó pillanatban, amikor Eisenhower és Montgomery seregei előrenyomulnak egész Európában, és a háború hamarosan véget ér.”

auschwitz_outerwear_distinguish_yellow_star_of_david.jpg

Illusztráció

Részletesen ír ezekről az évekről: a sárga csillag viseléséről, a nyilasokról, a kényszermunkákról. Arról, hogyan szembesült azzal, ami a haláltáborokban történt. Aztán eljött a nap, a szökés napja és megtudjuk, hogyan vált Klein Györgyből Kardos Györggyé, a boldog üldözötté, amikor a robbanások hangja és a menekülés az óvópincékbe a reményt jelenti, a reményt, hogy a háború hamarosan véget ér.

Sajnos ez nem egészen így alakult, de ennek ellenére a következő éveket álma megvalósításával tölthette Szegeden az Orvostudományi Egyetem hallgatójaként.

„Még az alkoholista boncmestert is az ígéret földjéről érkezett mesefigurának láttuk.”

És ez mind csak élete első húsz éve. Ezt követően bejárta a világot, Svédország, Franciaország, Kanada, Afrika, Amerika, Kína, Izrael és még sokan mások. Tanult, dolgozott, kutatott. Mindeközben családot alapított és feleségével közösen dolgozott tovább. Betekintést nyerhetünk munkájába az immunológia, a virológia, a kromoszómakutatás és a molekuláris biológia területén.

„Cseppnek látom magamat fajunk, a Homo sapiens óceánjában, akit nem béklyóznak a vallások és hagyományok, aki se nem zsidó, se nem magyar, se nem svéd, és aki szabadon birkózhat a sejtek problémájával.”

A kötetet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amely lehetőséget itt is köszönjük.

Most a tiéd lehet ez a könyv INGYEN! Kattints a lenti képre.

unnamed.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A képek forrása: itt és itt.